500 blommor eller en prunkande trädgård

Det här med inredning hemma behöver inte stanna vid nya soffor, textilier och tavlor på väggarna. Det är minst lika viktigt med växter, både ute och inne. En kyrklig trädgård prunkar i Gnesta, med ekologiska blommor. Dessutom är det bra att ha vissa redskap för att trädgårdsfixet ska bli enklare och roligare.

 

tre-sma%cc%8a-katterI Expressen skrivs det om en tjej som bestämde sig för att fylla i stort sett hela sin lägenhet med växter av olika slag. För henne är att vattna blommor som meditation, även om det krävs ganska mycket vattning när man har hela hemma täckt av just blommor och grödor av olika slag. Nu har hon ungefär 500 olika plantor hemma och på tre år har samlingen nästan fördubblats, likt en form av besatthet. Men fint är det och kan nästan liknas vid ett konstprojekt.

Men man behöver inte vara född med gröna fingrar för att få det grönskande och fint omkring sig, vare sig det gäller ute eller inne. Med en skicklig trädgårdsarkitekt i Stockholm blir det fint även fast man aldrig själv hållit i en spade.

En kyrklig trädgård med ekologiska blommor

Några som verkligen tagit trädgårdarbetet med storm är Frustuna församling i Gnesta. Denna församling har en helt egen ekologisk trädgård för att göra egna buketter. För bara några år sedan var det endast en gräsmatta men ny prunkar en hel trädgård på samma plats, med blommor att plocka till altaret varje vecka, hemmaodlade och ekologiska. Dessutom får även församlingshemmet i Gnesta samt gästande musiker blommor från trädgården. I trädgården finns både kortlivade sommarblommor som perenner och återkommande växter. Att den dessutom är ekologisk är bara ett stort plus, det innebär också att den sköts miljövänligt och med endast naturliga gödningsämnen. Mer om denna goda idé och blomstrande trädgård kan en läsa om här i en artikel i Sveriges Radio. I kyrkans trädgård odlas bland annat:

  • Solrosor i stora sjok
  • Vackra dahlior
  • Pumpor att äta mot hösten

För den som gillar att hålla på i trädgården är det alltid bra att ha rätt redskap hemma. Detta i form av en justerbar räfsa att kratta med, kanske en enkel äppelplockare att fånga in årets skörd äpplen med samt en ihopdragbar trädgårdsslang som drar ihop sig själv när den inte används. Mer här.