Den svenska skärgårdsstilen

En inredningsstil som blivit väldigt populär på senaste tiden är den så kallade skärgårdsstilen. Denna stil används inte minst i svenska sommarstugor, där den verkligen kommer till sin rätt. En anledning till att stilen blivit så populär är att den är ljus och fräsch, vilket många i Sverige uppskattar. Skärgårdsstilen kommer bäst till sin rätt i ett hus med härlig sjöutsikt men fungerar givetvis även lika bra i en hyresrätt inne i staden.

Några måsten i ditt skärgårdshem

Målet är att skapa en atmosfär av hav och sand i ditt hem. Du kan antingen välja mellan att låta skärgårdsstilen finnas i hela ditt hem, eller också fokusera dig på ett rum. Det avgör du själv. Material som man kan använda sig av är bland annat drivved, stenar, snäckskal och flätat tågvirke. När du ska välja textilier kan markisväv och linne rekommenderas och gärna då i ljusa toner eller i olika havsblå nyanser samt accentfärgen rött.

Ett enkelt knep att föra in skärgårdsstilen i hemmet är att ordna med en gammal glasburk som man fyller med fin sand och snäckskal. Låt gärna burken stå framme på köksbordet och du har genast mer skärgårdskänsla i rummet!

Tjocka rep, som flätat tågvirke, kan du knyta upp lite på måfå i takbjälkarna eller varför inte låta dem ligga på fönsterbrädet som en härlig dekoration. I taket är det även fint att ha en vitlackerad spont samtidigt som golven gör sig bäst lackat i vitt eller ljusgrått. Självklart är det ett måste att ha lite modellbåtar framme på hyllor tillsammans med många kuddar i både ljusa färger och med ränder i blått eller rött. Till sist kan du plocka några vackra stenar på stranden som du låter ligga framme lite här och var i huset. Om du kan ackompanjera alltihop med lite måsskrik och saltstänk är din skärgårdsstil fulländad!