En mässa för hemmet

Varje år sedan 1986, alltså i omkring 27 år, har Hem och Villamässan i Göteborg gått av stapeln. Den har sedan dess lockat ett stort antal besökare varje år, alltifrån inredningsintresserade människor som vill få en överblick över de senaste trenderna till personer som är på jakt efter och vill ha information om något mer specifikt, som till exempel fönster, badkar eller villalarm.

En mässa som ligger rätt i tiden

Inför 2011 års upplaga av mässan kunde man läsa en artikel i GP (Göteborgs-Posten) där det bland annat sades följande:
”Hem och Villamässan har anordnats sedan 1986, men intresset för renovering, heminredning och boende har definitivt ökat de senaste åren, menar Maria Torén. Hon har arbetat med mässor inom boende och inredning i tio år. Men de senaste fem åren har det hänt riktigt mycket, menar hon. – När jag växte upp på 70-talet bytte man gardiner till påsk och till jul, det var det man gjorde. I dag finns det väl inte någon som skulle bo i ett hem som ser likadant ut varje år, säger hon. Och det ökade intresset märks på besökarantalet, i år förväntar man sig mellan 25 och 30 000 besökare. Mässan består av runt 350 utställare, från golv och kakelugnsföretag till brandsläckare och jacuzzis.”
Precis som Maria Torén, projektledare för Hem och Villa, konstaterar, har trenderna kring hem och inredning verkligen ändrats de senaste åren. Från att ha varit något endast rika ägnade sig åt, via att vara något man enbart gjorde om det behövdes p.g.a. att någon möbel eller liknande gått sönder, har inredning nu blivit ett enormt intresse för många – vilket inte minst visas av tidningshyllorna som översvämmas av inredningsmagasin och TV-tablåerna som är fyllda av inredningsprogram. Idag inreder vi för att det är roligt och för att det är ett bra sätt att uttrycka vår personliga stil. Dessutom har det, tack vare stora möbelvaruhus som till exempel IKEA, blivit billigare att inreda, och man kan på så vis göra det oftare.