En underskattad inredningsdetalj

Att ha ett bra staket runt sin villa kan vara livsviktigt – det visas i den här texten från Svenska dagbladet. Där har en inbrottstjuv i Enskede försökt fly, men fastnat i staketet. Det var först på morgonen som han upptäcktes av husets ägare, och därmed kunde gripas av polisen. Är någon verkligen så kokad? kan man fråga sig – uppenbarligen är svaret ja. Händelsen uppmärksammades på sociala medier, efter att polisen twittrat om det:

”Tillkallad polis hade fullt sjå att få loss honom. Han var inte skadad. Blev därefter gripen”, skrev Söderortspolisen om händelsen.

Från staket till räcke

Och staket har vi Svenskar haft kring våra hus i många år. De äldsta gärdesgårdarna i Sverige var så kallade flätgärdesgårdar, vilket helt enkelt var enkla stolpar med ungefär 0,5 meters avstånd. Numera har staketen, liksom resten av Sverige, utvecklats – och kan till och med anses vara en snygg designdetalj. Något som är väldigt snyggt, är att göra någonting mer av staketet – och inte bara bygga det runt huset. Egentligen är det lite gammaldags att kalla det för staket, och bör egentligen tilltalas som räcke. Ett räcke som kan användas på balkonger, runt hus eller till trappan. Om man ska ta steget längre, och inte använda klassiskt staket och räcke, är det bra om det är rostfritt. Det är viktigt oavsett om det gäller inomhus- eller utomhusbruk. På arteferroinox.se, som är experter rostfria räcken, finns mängder av inspiration och råd när man ska välja vilket som passar bäst. Och det finns mycket att göra med räcken, mycket mer än många tror. Att se det som design snarare än någonting praktiskt, är det första steget mot ett designat hem. Ta till exempel din balkongen. Den är inte så rolig, ganska enkel och du har snyggat till det genom att ta fram lite blommor. Tänk sen om man kunde byta ut det gamla tråkiga matrial som ramar om balkongen – och istället glasa in det. Resultatet är att balkongen känns lite lyxigare. Det är sådana saker som många inte tänker på, och som är fördelen med att se inramnignen som någonting mer än just ett ”staket”. Det låter kanske simpelt, men det är de små förändringarna som ger de stora resultaten.