Fasader utan luftspalt utreds

Glädjen över att flytta till en ny bostad byttes snart ut mot ångest över upptäckten av att ha gjort en dålig affär, då konsekvenser av enstegstätade fasadmodell har börjat visa sig.

Det handlar om Samset i Jönköping, där 36 stycken husägare tillsammans har anlitat en advokat för 657967-rainlightatt utreda HSB Göta. Det är nämligen som så att man upptäckt att enstegstätad fasad utan luftspalt kan ge konsekvenser som mögel och röta, någonting som kan vara direkt dåligt för hälsan. Och trots varningar har man då byggt med detta och nu när bostadskvarteret i Jönköping har börjat märka konsekvenser av bygget vill man självklart protestera.

Är du orolig?

Hur upptäcker du mögel & fuktskador? Är du orolig över att själv ha liknande problem i ditt hem? Det som visar sig när det handlar om mögel och fuktskador är bland annat svarta fläckar på väggarna, i källaren eller kanske i badrummet. Det är dock inte säkert att fläckarna beror på just detta, så det bästa är att du som är orolig tar hjälp för att lösa problemet. Exempelvis kan du kontakta E-klok som är experter på energi och inomhusklimat, de kana hjälpa dig i frågan om du kanske behöver en luftrenare eller ett enhetsaggregat. Fler varningssignaler och vad som kan vara orsaken till dålig luft hittar du här.

Du kan även läsa på angående vad som gäller vid luftkvalitet i en bostad. På till exempelvis Folkhälsomyndigheten skriver man:

Luftkvaliteten i en byggnad beror på hur frisk luften är som kommer in i lokalerna, vilka föroreningar som avges till inomhusluften från mänskliga aktiviteter eller från själva byggnaden och hur effektivt ventilationen vädrar ut föroreningarna.

Hur det kommer att sluta för de boende i Jönköping är än inte avklarat, men förhoppningsvis kommer det hela att lösa sig. Dessvärre kan det vara tusentals fastigheter runt om i landet som kan vara drabbade av samma problem, rapporterar Boverket. Denna händelse kan med andra ord enbart vara toppen av ett isberg.