Låna till heminredning

Tidigare har det varit vanligt att höja sina bolån för att finansiera en renovering av bostaden men det är nu mindre förekommande. Däremot har blancolånen blivit fler och detta beror bland annat på att många lånar pengar till att köpa möbler och annat till bostaden.

4399473-two-human-hands-holding-money

Allt färre svenskar höjer sina bolån för att renovera eller bygga om bostaden, skriver Kuriren.nu. I en undersökning som gjorts nyligen svarade 22 procent av de tillfrågade att de renoverat för lånade pengar de tre senaste åren och detta är den lägsta siffran på tio år. Varför det ser ut på det här sättet är privatekonomerna inte helt på det klara med. Men de tror att det kan bero på att många hushåll räknar med att det kan bli svårare att betala av räntan på sina lån när den långa perioden av minskade skatter och ökande disponibla inkomster är slut.

Fler tar blancolån

Även om färre lånar pengar för att genomföra renoveringar i hemmet, lånas det fortfarande en hel del pengar för att köpa möbler och elektronik till hemmet. Antalet blancolån har nämligen ökat kraftigt, från 83 miljarder år 2001 till 197 miljarder år 2013. Det är framförallt aktörer som exempelvis www.bluestep.se som man kan ta den här typen av lån hos och man kan låna pengar för att köpa allt från just möbler, till bilar och båtar.

Tänka innan låna

Precis som vid alla typer av lån gäller det att verkligen planera för vad man ska ha pengarna till. Det kan vara bra att bestämma sig vilka möbler eller hemelektronikprylar som faktiskt är värda en investering och att man inte renoverar för att man hoppas kunna sälja dyrare, utan renoverar för att ens egen levnadsstandard ska bli bättre. Har man verkligen koll och bestämmer sig innan hur man ska göra med sitt lån, ser Kronofogden och privatekonomer inga problem med att ta sådana här lån. Läs mer.