Mörkt och murrigt tar över

Bort med ljust och fräscht, ny är det mörkt och murrigt som gäller. Svenskarna har äntligen vågat ta steget mot mörkare inredning som skapar en känsla av lyx.

6110276-cushions-on-leather-sofa

Att svenskarna under en lång tid föredragit ljust och fräscht i inredningsväg är det knappast någon som har missat. De flesta svenska hem har vita väggar och vita möbler och framförallt har det varit så bland unga men även medelålders personer. Men nu verkar det äntligen vara ändring på detta. I höstas och även nu till våren har vi sett att allt fler vågat måla sina väggar i andra färger än vitt och de mörkare möblerna tar allt större plats.

Mörkt och blått

I Expressen kan man läsa om att mörkt och murrigt verkligen är något som vi svenskar gillar just nu. Med en mycket dovare färgskala skapar vi hem som känns lite mer lyxiga och får lite av en hotellrumskänsla. Vi lägger även vikt på att ha riktigt solida möbler och vill inte längre ha det nätt och fräscht. Vi skapar helt enkelt en tyngd i våra hem som det var länge sedan vi såg i inredningsväg. En favoritfärg i den mörkare färgskalan som vi använder oss av enormt mycket nu är blått. Blått i olika toner fungerar, men framförallt är det djupblått som känns extra trendigt. Det blåa fungerar både på väggar, men även på möbler, textilier och inredningsdetaljer.

Mörka accenter

Självklart är det dock inte helsvart och supermörkt som gäller, utan det är viktigt att hitta en bra balans. Om man har mörka väggar kan man exempelvis satsa på ett lite ljusare golv. Och skapar man mörka accenter är man helt rätt ute.

”Sammet, marmor, röda metaller och mörka accenter gäller.”