Rätt belysning gör underverk

När man ska inreda ett rum tänker de flesta direkt på vilka möbler och inredningsdetaljer man ska ha. Men något som är minst lika viktigt som den där fina soffan, är belysningen. Rätt belysning kan göra underverk.

874607-table-lamp-on-white

Enligt en ny beräkning som energimyndigheten gjort kan en villaägare sänka energiförbrukningen med 80 procent om hen väljer rätt belysning. Genom att sänka energiförbrukningen med så mycket, kan man spara en tusenlapp om året. Den belysning som kan hjälpa till att sänka förbrukningen är LED-lampor, eftersom de är mest energieffektiva. Dessa lampor är dyrare än traditionella glödlampor men de håller längre och drar mindre ström. Med dessa LED-lampor kan man även välja ifall man vill ha varmt eller kallt ljus. Generellt föredrar vi nordbor ett ljus som är varmare. Läs mer.

Mindre vinterdepp med rätt ljus

Rätt belysning kan dock inte bara göra så att man sparar pengar, det kan även göra oss så att risken för att drabbas av en vinterdepression minskar. Den artificiella belysningen är en resurs som är relativt outnyttjad av oss som bor långt ifrån ekvatorn och kan drabbas av ”årstidsrelaterad nedstämdhet”, skriver DN. För att piggna till under den mörkare delen av halvåret är nyckeln att mixa varmt och kallt ljus. För att piggna till på morgonen bör vi ha kallt ljus och för att komma ner i varv och förbereda oss för sömn, är varmt ljus det bästa. Som sagt finns LED-lampor som går att reglera från varmt till kallt och man kan hitta sådana lampor hos Lampgallerian.

”Ju fler desto bättre”

När det kommer till hur många ljuskällor man ska ha i ett rum säger många experter att ju fler man har desto bättre är det. Har man många ljuskällor kan man skapa olika stämningar och man kan även lyfta fram något speciellt i ett rum, tipsar GP.