Skandinavisk design på nätet

Nordisk och skandinavisk design har länge varit populär, både i Sverige och utomlands. Designen finns i alla prisklasser, och det går utmärkt att köpa flera kända märken på nätet.

Säg skandinavisk design och de flesta tänker nog på Bruno Mathson, Arne Jacobsen eller Svenskt Tenn. Men det går att hitta design från de skandinaviska länderna, och från Finland, till betydligt lägre priser. Det kan t.ex. handla om följande märken och designers:

  • Bloomingville är ett danskt märke, som startades av Betina Stampe år 2000, och är väl förankrat i den danska designtraditionen. Huvudkontoret ligger i Ikast mitt på Jylland. I Sverige hittar du Bloomingville hos Studio Atelier. Du hittar också ett exempel på inredning från Bloomingville här.
  • Flying Tiger Copenhagen är en dansk kedja, som säljer lekfull, billig design men också mycket annat för hemmet och fritiden. En del saker är snygga och praktiska, en del är kanske inte snygga och praktiska, och en del är bara roliga. Den första butiken öppnade i Sverige 2008, och snart kommer en butik att öppna i Eskilstuna, vilket man kan läsa om här. Bara i Malmö har kedjan sex butiker, skriver Sydsvenskan.
  • Vid sidan av Marimekko är nog Iittala det finländska varumärke som flest svenskar känner till. Iittala är namnet på en by där ett glasbruk grundades redan 1881. Genom åren har Iittala kontrakterat många kända designers, som Alvar Aalto och Kaj Franck. Mest kända är Iittala troligen för sina vaser som designades av Aalto, men i sortimentet finns också många vardagsföremål, som tallrikar och ljuslyktor.

Skandinavisk inredningKöp designen på nätet

Oavsett om du är på jakt efter Bloomingville eller Iittala, och bor i en stad där dessa inte säljs, kan du alltid kolla på nätet. Det finns inredningsbutiker på nätet som säljer dessa märken, och många andra. Flying Tiger däremot, har inte någon e-handel än så länge. Många gånger kan man hitta liknande produkter på sajter som Aliexpress eller Wish, men det är inte alltid som designen är densamma. Flying Tiger satsar dock på att finnas på många platser i landet, kanske för att kunna konkurrera med e-handeln. Sannolikheten är stor att det snart kommer att finnas en butik nära dig.