Tänk på det här när du ska flytta

Tänk på det här när du ska flytta

Att flytta kan vara ett mycket stort företag. Hur omfattande projektet blir beror på flera saker, bl.a. hur långt man ska flytta, hur många som ingår i hushållet, och inte minst hur stort bohaget är.

En flytt är alltid omständlig, men man kan göra den mindre omständlig om man planerar ordentligt. En viktig sak att tänka på är att en flytt inte bara är en fysisk process. Vi flyttar våra liv, och det innebär att mycket mer än bara bohaget och de människor som ingår i hushållet.

Checklista för flytten

  • Först och främst: boka flyttfirma i tid. De flesta flyttar i augusti, så om du ska flytta under denna månad gäller det att vara ute i god tid. Det gäller inte minst i Stockholm. En flyttfirma i Stockholm som Spodra har bråda dagar i princip hela månaden igenom.
  • Flytta bredbandet. Om du ska flytta till en lägenhet kanske du måste byta operatör, det beror på vad som är indraget i huset du ska flytta till. I så fall måste du säga upp ditt gamla abonnemang och teckna ett nytt.
  • Flytta hemförsäkringen. Beroende på hur du flyttar kan premien både höjas och sänkas. Har du tid är det ett bra tillfälle att jämföra olika bolags försäkringar, för att se vilket som ger de bästa villkoren. Här finns en artikel om att jämföra hemförsäkringar
  • Gör adressändring i tid, så att du får posten till rätt adress efter att du har flyttat. Det här är extra viktigt om du väntar på t.ex. antagningsbesked från högskolan.
  • Flytta elabonnemanget, eller säg upp det gamla och teckna ett nytt. Om du flyttar till eller från en villa eller ett radhus kan du behöva göra det samma med gas- eller vattenavtal.
  • Kontrollera vad som gäller för sophämtningen. Det är för det mesta kommunen som sköter detta (gäller enbart den som flyttar till ett hus).
  • Skicka in flyttanmälan till Skatteverket. Det här är nytt. Tidigare samarbetade Skatteverket med Svensk Adressändring, som är ett privat företag, men vid årsskiftet upphörde detta samarbete. Nu måste man istället göra en flyttanmälan, vilket kan göras på nätet om man har BankID eller annan e-legitimation.